ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Dieta FODMAP. Książka kucharska, wskazówki dietetyka i plany żywieniowe dla osób z zespołem jelita drażliwego

(ebook) (audiobook) (audiobook)
Wydawnictwo:
Septem
Wydawnictwo:
Septem
Ocena:
Bądź pierwszym, który oceni tę książkę
Stron:
200
Druk:
oprawa miękka
Dostępne formaty:
     PDF
     ePub
     Mobi
Czytaj fragment

Książka

57,00 zł

Dodaj do Wysyłamy w 24h Dostawa 0,00 zł

Ebook

57,00 zł

Dodaj do lub Kup na prezent Kup 1-kliknięciem

Przenieś na półkę

Do przechowalni

Do przechowalni

Powiadom o dostępności audiobooka »

Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często jest dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza.

Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się zdrowo i z satysfakcją. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety szczególnie niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających taką modyfikację posiłków, aby jak najlepiej dopasować je do swoich specyficznych potrzeb.

Dzięki tej książce dowiesz się:

  • czym jest FODMAP i jak wpływa na rozwój dolegliwości przewodu pokarmowego
  • jak sprawdzić, które składniki pokarmowe powodują dolegliwości
  • który plan żywienia będzie optymalny dla Ciebie
  • w jaki sposób skutecznie wdrożyć dietę
  • jak przyrządzać pyszne dania z minimalną zawartością FODMAP

Jedz zdrowo i ciesz się każdym pysznym posiłkiem!

O autorach książki

Karen Frazier jest specjalistką od żywienia i fitnessu. Opracowuje przepisy dla pacjentów, którzy muszą przestrzegać restrykcyjnych diet. Jej celem i pasją jest sprawianie, aby dieta nawet poważnie chorych osób była zarówno zdrowa, jak i satysfakcjonująca.

Laura Manning jest dietetyczką, która od kilkunastu lat zajmuje się pacjentami z zespołem jelita drażliwego, nieswoistym zapaleniem jelit czy celiakią. Specjalizuje się w prostych i skutecznych rozwiązaniach, dzięki którym poprawia się zdrowie chorych, nawet w przypadku poważnego niedożywienia.

Zamknij

Wybierz metodę płatności