Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata. Wydanie II rozszerzone

Autor: 

Ocena:
   5.3/6  Opinie  (3)
Stron: 240
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka) 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Septem
Wydawca: Septem
Cena:
39,90 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 7,98 zł
31,92 zł 39,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Druk
Książka drukowana
39,90 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
31,92 zł
39,90 zł

Jaka pyszna dieta!

  • innowacyjny przepis na zakwas
  • chleb bez grama drożdży
  • jeszcze więcej przepisów na każdą porę dnia
  • nowe receptury bez glutenu, mleka i jajek
  • przepisy tylko na naturalnych mieszankach mąki
  • zupełnie nową oprawę graficzną

Dieta bezglutenowa w "cudowny" sposób potrafi przywrócić zdrowie osobom z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego, ale może się stać prawdziwym koszmarem... i być nim do momentu, w którym uświadomisz sobie, że bezglutenowy nie znaczy koniecznie nijaki, niesmaczny czy mdły. Tę prawdę stara się przekazać na swoim blogu - a teraz także w kolejnym wydaniu książki - utalentowana eksperymentatorka kulinarna, która kilka lat temu sama musiała na zawsze odstawić gluten.

Książka Weroniki Madejskiej nie jest kolejną pozycją z wegetariańskimi przepisami dla bezglutenowców. Oprócz sprawdzonych receptur na pyszne potrawy znajdziesz w niej informacje na temat tego, jak się odnaleźć w świecie, w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Dowiesz się, jak upiec dobry chleb, przygotować pizzę, wrapy czy ciasto czekoladowe, a także jak modyfikować przepisy o zamienniki jajek, mleka i cukru. Odkryjesz spektrum interesujących smaków i fantastycznych aromatów doprawione szczyptą dobrego humoru i życzliwego zainteresowania problemami osób na różnych dietach. Z tą książką będzie Ci łatwiej zaakceptować własną sytuację i znaleźć w niej dobre strony. A jeśli nie musisz przejmować się glutenem, możesz po prostu poszukać tu natchnienia!


Weronika Madejska - rocznik 1996, obecnie studentka kulturoznawstwa. Autorka poczytnego, nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestselleru Bez glutenu. Bez wyrzeczeń oraz książki z przepisami na bezglutenowe słodkości Słodkie sekrety. Jej pierwsze przepisy są efektem jej własnych zmagań z nietolerancją glutenu, ale w odpowiedzi na potrzeby Czytelników Weronika coraz częściej proponuje receptury bez innych alergenów. Prowadzi warsztaty i stara się tworzyć przestrzeń dla wszystkich, którzy chcą nie tylko zdobyć nowe umiejętności, ale też porozmawiać i wymienić się doświadczeniami. Marzy o własnym, zupełnie bezglutenowym lokalu z wysokim sufitem, ciepłą szarlotką i dobrą kawą.

Patroni medialni:

Wstęp (7)

  • Maile od Czytelników (7)
  • Moja historia (11)
  • Wstęp do drugiego wydania (18)
  • Notka kucharska (20)

Rozdział 1. Pieczywo (31)

  • Zakwas (34)
  • Słowniczek (36)
  • Uwagi (37)
  • Chleb na zakwasie (40)
  • Chleb na nocnym zaczynie drożdżowym (42)
  • Doskonały chleb bez mąki (44)
  • Ciabatta (46)
  • Ciasto drożdżowe - uwagi (48)
  • Najprostsze drożdżówki (50)
  • Rogaliki (52)
  • Naleśniki na zakwasie (54)
  • Tortille (56)

Rozdział 2. Śniadanie (59)

  • Wzmacniający sok z pietruszki (62)
  • Najłatwiejszy zielony koktajl (64)
  • Energetyzujący koktajl z imbirem (64)
  • Gęste smoothie z mango (65)
  • Koktajl z mrożonych owoców (65)
  • Shake z masłem orzechowym (66)
  • Granola (68)
  • Pasta z białej fasoli (70)
  • Tost z awokado (71)
  • Humus (72)
  • Pasta z suszoną śliwką (74)
  • Kanapkowy serek z tofu (75)
  • Sałatka z komosą i pieczonym burakiem (76)
  • Spring rolls (78)
  • Naleśniki (80)
  • Kasztanowe naleśniki dla Ali (bez jajek) (82)
  • Sentymentalne pankejki (84)
  • Roślinne placuszki (bez jajek) (86)
  • Gofry (88)

Rozdział 3. Obiad (91)

  • Bulion rozgrzewający ciało i ducha (94)
  • Zupa z soczewicy (96)
  • Pikantna zupa z czerwoną fasolą (98)
  • Zupa z pieczonych warzyw z soczewicą (100)
  • Krupnik z kaszy jaglanej (102)
  • Zupa mocy (104)
  • Zupa porowo-ziemniaczana (106)
  • Gulasz z ciecierzycy (108)
  • Fasola w czerwonym winie (110)
  • Doskonałe pierogi (112)
  • Ciasto pierogowe - uwagi (114)
  • Farsz do "ruskich" (116)
  • Słodki farsz serowy (116)
  • Farsz z kapusty i grzybów (117)
  • Farsz z kaszy gryczanej i szpinaku (118)
  • Kluski śląskie (120)
  • Potrawka z boczniaków (122)
  • Spaghetti z pulpecikami (124)
  • Wielofunkcyjny dressing Oli (126)
  • Prosty makaron w 15 minut (126)
  • Lasagne z bakłażanem (128)
  • Domowy makaron do lasagne (130)
  • Makaron ryżowy z warzywami (132)

Rozdział 4. Kolacja (135)

  • Pasztet ze śliwką (138)
  • Quiche z fetą i szpinakiem (140)
  • Naleśniki ze szpinakiem (142)
  • Ryż curry z imbirową marchewką (144)
  • Moje ulubione stir fry (146)
  • Minikotleciki z kaszy jaglanej (148)
  • Warzywne burgery (150)
  • Dip śliwkowy (152)
  • Chutney z mango (152)
  • Dip czosnkowy (153)
  • Pizza (154)
  • Pizza z batata (156)
  • Wrapy z tofu i granatem (158)
  • Chrupiąca sałata z pieczonym kalafiorem (160)
  • Pieczone ziemniaki i śliwkowe smarowidło (162)

Rozdział 5. Słodkie (165)

  • Szarlotka (168)
  • Ciasto herbaciane (170)
  • Brownie (172)
  • Wilgotne ciasto marchewkowe z kremem (174)
  • Chlebek bananowy (176)
  • Ciasto czekoladowe na jogurcie (178)
  • Bułeczki cynamonowe (180)
  • Rolada z bitą śmietaną i owocami (182)
  • Ciasto jogurtowe z owocami (184)
  • Ciasto czekoladowe (186)
  • Eklery (188)
  • Ciasto parzone - uwagi (190)
  • Pączki wiedeńskie (192)
  • Sernik z białą czekoladą i malinami (194)
  • (Bez)sernik (196)
  • Krucha tarta z budyniem i malinami (198)
  • Ciasto kruche bez jajek i mleka (200)
  • Chocolate chip cookies (202)
  • Ciasteczka owsiane (204)
  • Pralinki (206)
  • Mus czekoladowy (208)
  • Bezowe obłoczki z owocami (210)
  • Krem pomarańczowy (212)
  • Biszkopt - przepis podstawowy (214)
  • Proporcje na różne formy i rodzaje wypieków (215)
  • Torcik urodzinowy (216)
  • Tort mocca (218)
  • Tort orzechowo-kawowy (220)
  • Torcik tiramisu (222)
  • Biszkopt bez jajek i mleka (224)
  • Tort czekoladowo-kawowy (226)
  • Wegański torcik czekoladowy (228)

Podziękowania od Czytelników (230)

Dziękuję (238)

Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata. Wydanie II rozszerzone plus Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem plus Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata
Cena zestawu: 99,27 zł 116,80 zł
Oszczędzasz: 17,53 zł ( 32% )
Dodaj do koszyka
check Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata. Wydanie II rozszerzone
Everest. Góra Gór
Monika Witkowska
  Cena: 39,90 zł  Dodaj bevere
TOXIC
Joanna Jankiewicz
  Cena: 24,70 zł  Dodaj a_03ma
  Cena: 69,00 zł  Dodaj selfco
  Cena: 26,05 zł  Dodaj e_00jj
  Cena: 21,38 zł  Dodaj e_171o
  Cena: 35,92 zł  Dodaj swiety
6
(1)
5
(2)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Liczba ocen: 3

Średnia ocena
czytelników

  


    okladka
      Ocena : 6 

    Książkę wyróżnia optymizm i podejście do tematu. Całość jest napisana bardzo ciekawie - najwyższa nota w ocenie.
      Ocena : 5 

    Zdrowie, kolor, barwa, optymizm, smak i radość jedzenia.
      Ocena : 5 

    Mimo iż nie choruję na celiakię, zainteresowała mnie książka „Bez glutenu. Bez wyrzeczeń.”. Pasjonuję się gotowaniem i lubię poznawać nowe przepisy. Dieta bezglutenowa jest dietą bardzo trudną do stosowania w codziennym, zabieganym życiu. Osoby, które zmuszone są unikać glutenu nie mają łatwego życia. Na każdym kroku muszą uważać , czy produkty które kupują nie zawierają tej mieszaniny białek. Nie mogą zmęczeni podejść po pracy do pierwszej lepszej piekarni i kupić pięknie pachnące ciasto do kawy czy ciepłe bułki na kolację. Zmuszeni są wybierać specjalne produkty, które nie oszukujmy się, smakują najczęściej okropnie. Odbiera to czerpanie przyjemności z jedzenia. Zaś gotowanie potraw wiąże się z przeglądaniem mnóstwa stron internetowych w poszukiwaniu bezpiecznych i smacznych przepisów. W naszych czasach mało kto ma czas na takie poszukiwania. Tutaj z pomocą przychodzi książka Weroniki Madejskiej. Proponuje ona proste przepisy na zdrowe i pyszne dania i wypieki. Z jej przepisami można stworzyć wypieki, których zapach będzie lepszy niż te ze standardowej piekarni. Zaglądając do książki, szybko możemy wyczarować torty, chleby, ciasta, naleśniki i wiele innych. Mamy kilka propozycji na chleb i są to o wiele lepsze opcje, niż biały chleb ze sklepu. Sama korzystam z propozycji Pani Weroniki, ponieważ bardzo urozmaicają moją kuchnię. Standardowe dania urozmaicone niestandardowymi składnikami. Książkę polecam każdemu, na diecie bezglutenowej czy też nie!